Leerdoel: proactief handelen

Gepost op 11/06/2019 14:07 door Tommie Harnie

Hoorde je nog nooit over proactiviteit of proactief handelen? Bekijk dan snel eens een aantal vacatures, het staat er vol van. Binnen salesfuncties is het zelfs een van de meest gevraagde zaken. Redenen genoeg om hier dieper op in te gaan tijdens één van onze BYS-meetings (Boost Your Skills). Inspirerende sessies die ons als trainers/coaches scherp houden en inspireren. Proactiviteit als leerdoel op de agenda. Houding of vaardigheid?

Wat is de tegenhanger van proactief? Niet pro-passief zoals ik ergens las, als dat woord dan al mocht bestaan. Zoek het niet te ver. Het is ook niet je telefoon nemen en beginnen koud te prospecteren. :-) Het tegenovergestelde is reactief én er is niet zo'n groot verschil.

In wezen doe je telkens hetzelfde. Je reageert, je onderneemt actie, je handelt, doet iets. Het verschil zit hem vooral in het tijdsaspect. Voorafgaand aan de feiten, aan het moment, een gebeurtenis.

Reactief zijn betekent, reageren in het moment, je ondergaat. Wat niet altijd een negatieve bijklank moet hebben, want je bent  wel aan het 'werk'. Welke werkgever of organisatie zou daartegen zijn? Zoals met alles is 'trop' te veel. Herkennen dat je te veel in een reactieve modus zit doe je door te luisteren naar jezelf. Uitspraken zoals "Ik heb daar geen tijd voor", "Dat gaat toch niet" of "Ze verwachten dat van mij" zijn kenmerkend. Het gevoel hebben van "geleefd te worden". Misschien kan een meer proactieve houding je helpen.

Bij proactief handelen ga je voordenken, anticiperen op. Voordat je handelt jezelf wat vragen stellen zodat je de toekomstige situatie wat meer naar je hand kan zetten. Je verantwoordelijkheid opnemen dus. Anticiperen op een toekomstige situatie en erop reageren voordat het gebeurt. 

Dat houdt in, vragen stellen, nagaan wat er speelt, het groter geheel zien, kijken waarop je invloed kan uitoefenen. Bewust zijn dat je verantwoordelijk bent voor de situatie waarin je belandt en handelt. Het betekent dus niet bij de pakken blijven zitten en het vraagt ook heel wat energie. De maakbaarheid ligt in jouw handen. Iets waar Stephen Covey al over sprak. 

Voor ons is het niet zozeer iets dat je bent of niet bent, maar eerder een manier hoe je met de zaken omgaat.
Dat kan je leren en ontwikkelen.

Daarbij helpen is het liefste wat we doen!

Deel deze pagina:

Dit artikel is geschreven door Tommie Harnie

Expertise: Sales (verkoop),communicatie en activerende werkvormen

Door deelnemers ervaren als: enthousiast, creatief, dwarsdenker

Tommie laat het etiket ADHD niet als een belemmering klinken, maar als een talent. Voordat je met je ogen kan knipperen heeft Tommie alweer een beter idee en ziet hij het helemaal voor zich hoe jouw medewerkers, jouw organisatie en jijzelf boven zichzelf kunnen uitgroeien. Tegen ADHD bestaat er een medicijn, tegen zijn meeslepend enthousiasme niet.
Tommie sleurt je mee in zijn turbulent denkproces en voordat je bekomen bent van de rollercoaster aan input, besef je dat je wakker wordt in een nieuwe organisatie waarin mensen met meer plezier zich inzetten voor de klant en voor uw organisatie.

Reageer op dit artikel

Wordt niet weergegeven op de website.