Uw wachtwoord verloopt over 5 dagen...

Gepost op 12/09/2019 08:44 door Tommie Harnie

  • 'Uw wachtwoord verloopt over 5 dagen... Klik hier om een nieuw sterk wachtwoord te kiezen.'
  • 'Download nu de laatste versie om weer helemaal up to date te zijn.'
  • 'Log snel in met je social media account'

Herkenbare pop-ups? Allicht wel. En ze verschijnen altijd op een ongepast moment. Omdat je druk bezig bent, snel verder wil, het gewoon niet past. Negeren, uitstellen of toch maar snel "yes" aangeven zonder veel nadenken? Het gebeurt meer dan je denkt. Het toont vooral dat je een normaal mens bent en niet altijd scherp nadenkt over consequenties. Veilig handelen is daarom meer dan enkel een zorg van het interne IT departement. 

Je kan je op vandaag amper nog een wereld voorstellen waarin er geen 'apps' bestaan. Alles is toegankelijk, voor iedereen en van eender waar. Dat willen we, dat noemen we gebruiksgemak. Daarnaast hanteren bedrijven een 'BYOD' beleid, hebben we 'The Internet of Things', shadow-it,... Is een 'user' al lang niet meer enkel gekoppeld aan een medewerker maar aan bots en applicaties. Een vette kluif voor menig IT departement die verder gaat dan enkel het technische aspect. Veilig handelen vraagt een gedrags- en mentaliteitswijziging van iedereen en daar knelt het schoentje. 

Omringd door onze 'vrienden' op sociale media kan onze waakzaamheid wel eens afnemen. Onze focus ligt elders en een phisingbericht of onschuldig voorstel loert om de hoek.

De vele online toegangen beheren wordt complexer en omdat het er ook zo veel zijn, krijg je al snel het gevoel dat je de controle verliest. We zien het nut er niet meer van in en het maakt ons moe, onoplettend. Tegen wie vechten we eigenlijk? En ben je daartegen wel opgewassen? Privacy Fatigue, een nieuw begrip is geboren.

Dan maar vlug een training 'veilig handelen' bestellen? 

Uiteraard of dacht je dat we hier iets anders zouden schrijven? Zoals steeds hangt het resultaat af van hoe je dit insteekt. Inzien dat hacken op zich niet zo moeilijk is tenzij je de Nationale Bank van België wil viseren. Of weten hoe moeilijk jij het hackers maakt door voor elke applicatie, een ander, echt verschillend én sterk wachtwoord te gebruiken.... Het begint met bewust worden. Van het eigen handelen alsook van de gevolgen.

Zet in op beleving, ga spieken bij marketing en het menselijk brein zal je dankbaar zijn. Het gedrag anders. 

Nieuwsgierig hoe cyber safe je bent? Doe dan gerust de volgende quiz.
En misschien doet jouw organisatie wel mee aan de European Cyber Security Month die jaarlijks in oktober wordt gehouden.

Ondertussen eist mijn iPhone weer m'n aandacht op om een nieuwe update te installeren. Laat ik het voor wat het is? Want als ik nu een update uitvoer werken er misschien een aantal apps niet meer... Of doe ik het wel en geef programmeurs de kans om hun gaten te dichten, fouten die je bij elke programmatie toch hebt? 

Vervelend toestel.

Deel deze pagina:

Dit artikel is geschreven door Tommie Harnie

Expertise: Sales (verkoop),communicatie en activerende werkvormen

Door deelnemers ervaren als: enthousiast, creatief, dwarsdenker

Tommie laat het etiket ADHD niet als een belemmering klinken, maar als een talent. Voordat je met je ogen kan knipperen heeft Tommie alweer een beter idee en ziet hij het helemaal voor zich hoe jouw medewerkers, jouw organisatie en jijzelf boven zichzelf kunnen uitgroeien. Tegen ADHD bestaat er een medicijn, tegen zijn meeslepend enthousiasme niet.
Tommie sleurt je mee in zijn turbulent denkproces en voordat je bekomen bent van de rollercoaster aan input, besef je dat je wakker wordt in een nieuwe organisatie waarin mensen met meer plezier zich inzetten voor de klant en voor uw organisatie.

Reageer op dit artikel

Wordt niet weergegeven op de website.